eSport livescore

eSporten er ikke længere for en flok inkarnede fans, det er i dag en hel industri med betting, livescores og store præmiesumme. Bliv klogere om sporten her. eSport er blevet en industri med bets og livescores. Bliv klogere her.

Introduktion

Der er ingen tvivl om, at eSport er blevet superpopulært – ikke kun herhjemme men i hele verden. Og denne popularitet kan også spottes på de forskellige tipstjenester, hvor der hele tiden kommer nye bettingmuligheder op inden for de mest gængse spil inden for eSport.
Hvis du stadig er helt ny inden for eSport, og gerne vil lave lidt mønt på det, så kan du med fordel læse med, for her får du en solid introduktion til hele scenen, hvor du vil komme til at lære en masse om eSportens historie, professionaliseringen af scenen med online bettings og livescores, og samt en introduktion til særligt populære spil, teams og turnerninger, som du bør holde godt øje med.
God læselyst.

Hvad er eSport?

Grundlæggende er eSport egentlig bare et computerspil, der bliver live konkurreret i. Men i det senere år er eSporten blevet professionaliseret enormt meget, i takt med at store internationale virksomheder har valgt at investere en masse penge i sporten.
Det betyder, at der er blevet stablet store events, turnerninger og ikke mindst præmiepenge på benene, og dermed er den lidt alternative sportsgren blevet en seriøs pengemaskine. Det betyder da også, at mange online casinoer, som også har en sportsafdeling er begyndt at udbyde spil på eSport.

Og det er heldigt for dig, der er tosset med eSport, for nu kan du endelig få omsat din ekspertise inden for Counter Strike, League of Legends, DOTA eller et hvilket som helst eSportsspil omsat til kolde kontanter.

Esportens historie og udvikling

eSportens historie kan groft opdeles i tre perioder. Først og fremmest har du den tidlige periode, hvor der blev konkurreret i Spacewars tilbage i 1970’erne og 1980’erne, derefter kommer der en ny periode, hvor online gaming tog sit indtog i løbet af 1990’erne, og så i dag, hvor du har en kæmpe scene af forskellige eSport teams, som deltager i store konkurrencer over hele verden.

Her springer vi frem til den sidste periode, for det er den, der er mest spændende og afgørende for hvilken udvikling eSporten har været igennem bare de sidste 5 – 6 år.

Hvordan hele eSport scenen blev så stort, skulle tilsyneladende skyldes to ting: Arbejdsløshed og højhastighedsbredbånd. Først og fremmest var hele Asien plaget af en finanskrise i 1997, hvorfor mange folk stod uden job, og havde intet at give sig til, udover at søge arbejde. Og da Sydkorea installerede adskillige bredbåndsnetværk, begyndte mange af de arbejdsløse i Sydkorea at besøge de nye computercafeer, også kaldet PC bang, hvor de brugte tiden på at spille computerspil.

Tre år senere blev The Korean e-Sports Association, som er en del af det koreanske Ministerie for Kultur, Sport og Turisme, etableret i 2000. Forbundet er i dag et stort organ, som både er medlem af den koreanske olympiske komite og det internationale e-Sports forbund.

Op igennem 00’erne var det særligt populært at se eSport på fjernsynet, især i Sydkorea, hvor eSporten blev dækket mere eller mindre i døgndrift. Særligt var spil som StarCraft og Warcraft III meget populære at se, og blev dækket på særlige eSportskanaler som Ongamenet og MBCGame.

Uden for Sydkorea, var det dog noget sværere at holde liv i en eSportskanal. I Tyskland dækkede GIGA Television eSport igennem kanalerne GIGA eSports frem til 2009, da TV-stationen lukkede ned på grund af økonomiske problemer. I England viste XLEAGUE.TV eSport fra 2007 til 2009, det samme gjorde Cybernet fra 1995-2010. Cybernet fokuserede dog mere generelt på computerspil, hvor EXLEAGUE.TV var fokuseret på konkurrencerne, og selv hostede adskillige turnerninger inden for blandt andet Halo 3. Og i USA hostede sportskanalen ESPN Madden NFL-turnerninger fra 2005 til 2008, men ellers var der den gang ikke meget TV-dækning af eSport generelt.

Det var dog først op igennem 2010’erne, at eSporten virkelig fik fat i det internationale publikum. Dette ses på hele scenen, hvor der i dag er etableret spillebørser, hvor du kan bette på eSport og tjekke op på eSport live score fra alverdens spil og teams. Ligeledes er den årlige turneringskalender da også vokset fra 10 officielle turnerninger i 2000 til omkring 260 officielle eSport turnerninger 10 år senere.

I 2011, da online streamingtjenesten Twitch kom til, steg eSportens popularitet gevaldigt, og sidenhen blev online streaming da også det foretrukne medie at vise eSport på. Det kunne i hvert fald ses på seertallene, hvor der blandt andet i 2013 blev set 12 milliarder minutter igennem Twitch. Hovedsageligt var det spil som League of Legends og Dota 2, som der blevet set mest af.

eSport livescore er til så du kan følge med i  stillingen

Med den stigende og konstante interesse for eSport er spilproducenterne også så småt begyndt at komme ind i gamet. Heriblandt den japanske spilgigant Nintendo, der i 2014 hostede en turnering i Super Smash Bros. til Wii U-konsollen i forbindelse med E3-konferencen, der blev afholdt i Los Angeles. Turneringen blev i øvrigt vist på Twitch, hvor folk fulgte med online og holdte sig opdateret på livescores.

Og med tiden er turneringerne kun blevet større – ikke kun online men også de fysiske events. Blandt andet blev den tredje sæson af League of Legends World Championships afholdt i en total udsolgt Staples Center, som ellers har en kapacitet på 21.000 mennesker. Og da League of Legends World Championships blev afholdt året efter i 2014 i Seoul, var der over 40.000 tilskuere, samt en åbning og lukningsceremoni med det populære band Imagine Dragons.

Nogle af de mest populære turnerninger, som mange følger med på spillebørser og tjekker livescore på er i øvrigt, World Cyber Games, Intel Extreme Masters og Major League Gaming, som vi vil kigge nærmere på senere.

Fremadrettet ser det ikke ud til, at spilproducenterne ser en ende for eSporten, for Blizzard Entertainment og Riot Games som til sammen har skabt nogle af de mest populære spiltitler i eSporten har investeret i fremtidige atleter. De har nemlig skabt særlige stipendiater til udvalgte universiteter, som Robert Morris University Illinois og University of Pikeville, der har særlige linjer og tilbud inden for eSport på samme linje som med andre sportsgrene.

Så fremtiden ser ganske lys ud for eSporten.

Kan eSport virkelig kaldes for en sport?

Et af de mest diskuterede emner omkring esport er debatten, om hvorhvidt esport overhovedet kan kaldes for en sportsgren, og om det overhovedet skal anerkendes som en sportsgren.

Et af hovedargumenterne for at kalde eSport for en sportsgren er, hvordan spillerne og sponsorernes tilgang til eSporten er. Særligt, hvordan den præcise planlægning og timing, og det høje tekniske niveau er med til at rykke spillene op i en helt anden liga. Derudover virker argumenter som, at sport kræver fysisk udmattelse og skal spilles udendøres ret vage, da andre spil som skak, dart og snooker også anerkendes som sportsgrene, men som ikke er særligt fysisk opslidende.

Dog lader det til, at man i Asien fra starten af har anerkendt eSport som en rigtig sport, for allerede i 2007 blev eSporten sidestillet med andre sportsgrene i forbindelse med Asian Indoor Games. Og ligesiden har eSport faktisk altid været på plakaten til Asian Indoor Games og Asian Indoor and Martial Arts Games.

Men i den vestlige verden, særligt i USA, er der dog stadig meget delte meninger om eSportens status. Ikke kun blandt fans og den offentlige debat, men også internt i sporten. Blandt andet i 2014, da ESPN opkøbte streamingservicen Twitch, udtalte ESPNs præsident, John Skipper, at eSport er en konkurrence og ikke en sport.

Dog påbegyndte den franske regering sidste år i 2016 et projekt, der havde til formål at regulere og anerkende eSport som en sportsgren. Og juli 2017 i Filipinerne blev professionelle eSportspillere anerkendt som atleter.

Og kigger man på fremtidige events, så vil eSporten da også være at finde til Asian Games, som er en asiatisk udgave af Olympiske Lege, i 2018. Godt nok kun i forbindelse med en fremvisning og en promotion, men alt efter planerne, så vil det blive en reel disciplin i 2022.
Og hjemme på de vestlige breddegrader, så er eSporten også på tegnebrættet til at blive en del af de Olympiske Lege i 2024 i Paris. Formålet er at holde en tæt kontakt til de yngre generationer og hele tiden være relevant for alle. Dog har eSport endnu ikke noget globalt forbund, som kan opretholde internationale reglemeter, samt regulere og straffe atleter og hold, som forbyder sig imod nedskrevne konventioner, og det er noget som den olympiske komite i den grad efterspørger.

Men det hele begynder da i hvert fald at rykke i en bestemt retning efterhånden. Og ser man også på den stigende interesse med betting på eSport og eSport livescores, så er der heller ikke nogen tvivl om, at det med tiden kun vil blive større og mere seriøst.

Hvilke spil er de mest populære?

Spørgsmålet vedrørende eSport earnings, hvad det er for en størrelse, om man i det hele taget tjener penge på esport gaming. Hvis du har læst hertil, så kender du formentlig godt svaret på det spørgsmål.

Grundlæggende kan eSport have et hvilket som helst spil, som man kan konkurrere i. Ser man i forhold til betting og eSport livescores, er der nogle spil, som er væsentligt mere populære at følge og holde sig opdateret på.
Det er typisk first-person shooters som Counter Strike og Call of Duty og real-time strategispil som Warcraft, League of Legends, Dota 2 og StarCraft II. Men også andre spilgenre, som eksempelvis sportsgenren med Fifa og Madden, dukker op fra tid til anden.
Hvis du vil have en fornemmelse af hvilke eSportspil, der er de mest populære lige nu, så kan du besøge et bettingsite eller en side, hvor du kan tjekke op på den aktuelle livescore. Disse sider har nemlig en tendens til at fokusere på de spil, der er mest aktivitet omkring.
Ellers får du følgende top 5 for 2017 indtil videre:

Spil Turnerninger Spillere Præmiepulje
Dota 2 825 2147 128.028.170 Dollar
League of Legends 1921 4996 48.409.489 Dollar
Counter Strike: Global Offensive 2763 8520 41.528.599 Dollar
StarCraft II 4569 1689 23.839.939 Dollar
Counter Strike 581 2620 10.807.379 Dollar

Skemaet viser tydeligt, at det er i Dota 2, hvor der gemmer sig store summer af penge, men det er faktisk Counter Strike: Global Offensive, som tiltrækker flest spillere og har knap fire gange så mange spillere som Dota 2.

Grunden til at der er så mange penge i Dota 2 skyldes blandt andet, at Valve har udviklet en udvidelse, hvor brugere kan købe sig til ekstra genstande, som kan bruges i spillet, og andet eksklusiv Dota 2 goodies.

Hvilke events er de største?

Igennem de seneste par år er der begyndt at dukke meget store events op med præmiepenge, der overstiger mange andre præmiesummer i i forvejne etablerede sportsgrene som fodbold, håndbold, tennis og golf.

Alt efter hvilket spil vi taler om, så er der forskellige events, som spiller en særlig rolle. I Dota 2 er The International den allervigtigste og største event. Selve eventet er ikke lige så stort og imponerende som med nogle af de andre spil, men til gengæld er deres præmiepulje i en helt anden liga end alle de andre spil. Dette års The International husede kun 15.000 seere, men til gengæld var præmiepuljen på hele 24 millioner Dollar. Derudover var der også omkring 400.000 online seer som så med og fulgte op på livescoren.

I League of Legends er det uden tvivl verdensmesterskabet, League of Legends World Championship, som er det største event. Præmiepuljen er godt nok en brøkdel af The Internationals, men til gengæld er formatet langt større og mere sofistikeret end Dota 2s The International er. Verdensmesterskabet bliver afviklet som var det verdensmesterskabet i fodbold. Her har du blandt andet 4 grupper med 24 hold. Og alle kampene bliver afholdt i kæmpestore arenaer. Og ikke nok med det, så, så over 43 millioner fans kampene og livescorene på nettet. Det er lidt flere end Dota 2.

I Counter Strike: Global Offensive er ELEAGUE en af de største, men sammenlignet med Dota 2 og Leauge of Legends turnerninger, så er ELEAGUE i den mindre ende. Her får du en samlet præmiepulje på 1,1 millioner dollars og omkring 300.000 online seere (For sæson 2 vel at mærke) Til gengæld markerede danske Astralis sig gevaldigt, hvor de endte på en 2. plads og tog 140.000 dollars med sig hjem.

Hvis man kigger på top 100-listen over de største eSportsturneringer, så er hele toppen domineret af strategispil, hvor du ikke finder et first person-shooter, før du rammer 19. pladsen, hvor Call of Duty: Black Ops III figurerer. Det er en generel tendens, at det er real-time strategispillene som typisk henter de største præmiepenge hjem. Ligeledes er det også her, du finder flest online views og søgninger på livescoren.

Hvilke hold er særligt interessante

Hvis man kigger på forskellige betting og livescore sites, så er der mange hold, som går igen, fordi de ganske enkelt vinder meget og dermed kan give rigtig gode penge for folk der better på dem.

Følgende top tre hold bør du derfor holde et godt øje med, når du checker op på den daglige eSport livescore inden for: Counter Strike: Global Offensive, League of Legends og Dota 2:

League of Legends:
Team Points Samlet gevinst All time win rate
Samsung Galaxy 1385 918.402 Dollar 58 %
SK Telecom T1 1372 3.082.454 Dollar 80 %
Royal Never Give Up 1330 1.495.123 Dollar 69 %

Trods det at Samsung Galaxy har flere point end SK Telecom T1, så har de vundet langt mindre end både SK Telecom T1 og Royal Never Give Up, derudover har de også en væsentligt mindre all time win rate. At de har flere points skyldes dog, at de netop har vundet verdensmesterskabet.
Counter Strike: Global Offensive:

Team Points Samlet gevinst All time win rate
Cloud9 1375 1.197.642 Dollar 66 %
SK Gaming 1362 2.156.441 Dollar 60 %
FaZe Clan 1356 1.274.863Dollar 61 %

I Counter Strike ligger Cloud9 lige nu nummer 1 med en overordnet win rate på 66 % og en samlet gevinstpulje på 1,9 millioner dollars. Men hvis man ser på det danske hold Astralis, som ligger på 4. pladsen, så har de faktisk vundet flere penge end Cloud9, da de har vundet lidt over 2 millioner Dollar. Til gengæld har de haft en ret uheldig win streak fornyeligt, hvorfor de ikke har optjent så mange point.

Dota 2:
Team Points Samlet gevinst All time win rate
Team Liquid 1427 13.943.377 Dollar 60 %
Virtus Pro 1332 4.318.506 Dollar 53 %
LGD 1319 6.847.456 Dollar 59 %

Som man kan se på de tre skemaer, så er det ikke svært at se, hvor de store penge ligger henne – nemlig i Dota 2 ligaen. Team Liquid vandt The Internationals i år, så det er blandt andet derfor, at deres præmiesum er så meget højere end de andre i top 3.

Når du skal foretage bets, bør du være opmærksom på, at parametrene der afgør holdenens placering, altså rangpointene, ikke nødvendigvis giver de enkelte hold et retvisende billede. Derfor bør du kigge på flere faktorer, som er taget med her ovenover, når du følger op på aktuelle eSport livescores og foretager dine bets.

Opsummering

eSport er ikke længere bare en dille, det har det ikke været i adskillige år. Ser man på, hvordan de store spilproducenter, virksomheder og sponsorer investerer i sporten, så er det svært at forestille sig, at det en dag skulle blive uaktuelt igen.

På nettet popper der flere og flere sider op, hvor du kan bette og holde øje med den aktuelle eSport livescore, og der er ikke noget der tyder på, at det stopper foreløbigt.

Derfor kan eSporten være et godt alternativ at søge hen, hvis du er kørt træt i at bette på andre sportsgrene. Og især nu, hvor det stadig er ret nyt, kan du finde nogle rimelig store odds.